Най-цветната седмица Избрана

Написана от

Здравейте,

Със сигурност и на вас ви се е случвало да се съберат накуп дни, които намирате за повече от специални и нестандартно цветни. За мен цялата изминала седмица беше такава! И въпреки че валеше през всеки от изминалите дни (като изключим вчера), настроението ми беше повече от слънчево ?

13230842 715918411881760 156481074 o

Точно преди уикенда в Дома на етносите в Пловдив се откри една нетипична за България изложба! 20 оригинални рисунки на модернисти бяха изложени в Етно къщата и в продължение на седмица всеки може да отиде и да им се наслади (изложбата ще бъде там до 21 май, когато е Нощта на музеите). Никога не съм си представяла, че ще видя на живо работите на Анди Уорхол, Кийт Харинг, Жан Мишел Баскя, Пикасо, Салвадор Дали и Рене Магрит в Пловдив!

 13224319 715915708548697 412903677 o

И макар модерното изкуство да не е за всеки, на мен винаги много ми е допадало. Предполагам, че всеки си има свой поглед върху изкуството. Макар и още от малка да ходя по изложби в града под тепетата (преди ме водеха, вече ходя ? ), мисля, че усетът към изкуството или го имаш, или не – а той може да не съвпада с този на човека до теб. Не смятам, че това, което едни намират за изключително, се възприема от останалите по такъв начин. Аз не съм специалист в сферата, макар и да имам 2 месеца опит като галерист ;), но винаги съм имала определен вкус към художественото изкуство (както и към литературата) – не харесвам много неща, които изкуствоведи смятат за видни примери в историята на изкуството.

Често поп артът не е разбиран добре в Европа (особено в Източна), но на мен той винаги ми е допадал! До преди седмица бях виждала изкуството на Анди Уорхол само в интернет и интересният му подглед към света през едни “цветни” очила (поне според мен) е нещо изключително. “Всичко е изкуство” е слоганът на поп арта и като се замислиш, всъщност, наистина всичко може да бъде погледнато от креативната му страна… дори консервираната доматена супа ?

Тази седмица имах да наваксвам доста с книгите, които трябва да прочета за дипломната ми работа, и попаднах на един цитат от Пикасо. Художникът казва: “I used to draw like Raphael, but it has taken me a whole lifetime to learn to draw like a child.” – преди е рисувал като Рафаел, но му отнема цял живот да се научи да рисува като дете. И точно в това се корени изкуството – детското въображение, използвано в игрите и рисунките, е най-близкото до творчеството в чистия му вид! Може би ще се спра на тази тема по-подробно друг път ?

Ако разгледате творчеството на Пикасо, наистина ще забележите тези наченки на детинска чистота, която те приковава и може би дори ти напомня на нещо… нещо забравено (хмм, какво ли имам предвид…). Това се забелязва много добре в рисунките, които бяха изложени в Дома на етносите в Пловдив. Може би някой специалист в този момент би казал, че говоря пълни глупости, но това е начинът, по който аз разбирам изкуството. А не е ли това най-важното?

13230941 715915781882023 1036236985 oПрочутите принтове на Мерлин Монро в ярки цветове са може би това, с което най-често се свързва поп арта днес. Освен че успях да им се насладя наживо, с моята половинка дори се полигавихме, имитирайки актрисата в популярната й поза над вентилационната шахта… липсваха ни само ефирните, повдигащи се нагоре, рокли!

В духа на цветовете в модерното изкуство, аз също бях решила да бъда цветна на откриването. Casual е най-удобният стайлинг, затова избрах ниски обувки, тъмни дънки, тюркоазен топ и черно сако. Акцентът определено беше върху матовите ми устни, които издържаха повече от 8 часа (не се шегувам)! Аз постигнах модерните устни (ако не знаете, матовите червила са истински хит тази година) с новите течни червила с матов завършек от Golden Rose. Най-интересното е, че червилото се нанася супер лесно, издържа цял ден и не изсмуква влажността от кожата ? Споменах ли, че издължа цял ден?!

13223609 715918545215080 147134949 o

И като говорим за цветове, тази седмица бях точно на такава вълна (дори направих цветни мъфини, може да сте ги видели във фейсбук страницата на VickyWeek). Капанът разкрива всичките си цветни страни напоследък! За никого не е тайна, че кварталът се превърна в новия сборен пункт за култура и млади хора в града. В слънчевите дни там животът кипи с всичка сила – всяка малка уличка ти поднася нова доза цветове, детски смях и разпалени младежки разговори. Разходките в Капана са новото ми любимо занимание. Онзи ден прекарах целия следобед там (до преди да завали отново), цветните местенца напомнят за течащ карнавал, а арт магазинчетата те примамват с ръчноизработени нещица, на които винаги намираш приложение.

Прекрасните цветове предизвикаха моята креативна половинка да направи куп снимки, на които не съм сигурна кое беше акцентът – аз или обстановката (шегувам се, разбира се) ?

Свободното време винаги ме предизвиква да изглеждам по най-небрежния начин! Любима тениска в светлосиньо (личи ли си, че харесвам подобни нюанси?!), накъсани дънки и удобни маратонки. Понеже цветовете доминираха в съзнанието ми като лайтмотив тази седмица, отнови избрах цветните устни, но този път те бяха доста по-ежедневни ? Новите червила под формата на стик от Golden Rose с лек блясък и най-хидратиращата формула са новия ми фаворит! Освен че се усещат като балсам, те имат слънчезащитен фактор 25.

13234862 715918418548426 1751865117 o

Защитата от слънце през последните дни ти е нужна само в определени часове на деня, понеже всеки следобед времето изведнъж се променя и започва да вали. Преди няколко дни късметът ми изневери и бурята ме хвана в колата. Имах чувството, че се движа по реки, а не по път ? Докато стигнах до вкъщи, бях осъзнала, че нямам чадър, носех лаптоп с мен и се оказах заклещена в моя Бийтъл, докато дъждът не поутихне. Понеже не обичам да стоя дълго време на едно място, естествено, не изчаках достатъчно и се прибрах мокра до кости, но на лаптопа нищо му нямаше (иначе нямаше да четете това) ? Дори ще ви споделя клипчето от снапчат, в което главният герой се оказа една гръмотевица – ако исках да я хвана в кадър нарочно, едва ли щеше да стане, обаче успях! Поредицата от дъждовни следобеди беше прекъсната от вчерашния ден, който беше прекрасен, топъл и леко ветровит (вече се чувствам като синоптик!). Него прекарах с най-близкия ми човек, който имаше рожден ден. Като следствие ядох прекалено много бонбони, торта и ягоди със сметана, така че днес май ще се възстановявам?

Ще се радвам да споделите с мен как вие прекарахте последните няколко дни в коментарите по-долу или във фейсбук и как се възстановявате след прекаляване със сладки изкушения ?

До скоро,

Виктория

 

Снимки: Арсен Николов

Локация: Пловдив, България

Leave your comments

Post comment as a guest

0

Comments

  • No comments found