Печат на тази страница

Орфей в Пловдив

Написана от

Какво се случва в една европейска столица на културата?

Със сигурност прелива от културни събития.

Част, от които със сигурност си заслужават да бъдат посетени.

Такова събитие беше първото издание на Международния фестивал за поезия Орфей, което събра поети от 3 континента във вечния Пловдив.

Малката базилика се превърна в дом на фестивала, където сред древните мозайки се четоха стихове на 14 езика.

орфей2

орфей4

орфей3

Американският поет Джордж Уолъс и турският поет Тозан Алкан грабнаха Голямата награда "Орфей" за цялостно представяне.

Призовете бяха връчени от Министъра на културата на Бивша югославска република Македония г-н Роберт Алагьозовски и Генералния консул на Р Турция г-н Хюсеин Ергани.

Носители на наградата "Лирата на Орфей" за най-добро стихотворение от четенията по време на четиридневния фестивал са Рики Даскал (Израел) за стихотворението "Песен на камъните" и Пол Лингаард Дамгаард (Дания) - за "Скъпи, граде". Те получиха наградите си от зам.-министъра на културата на Р България г-жа Амелия Гешева и депутата от Пловдив г-н Димитър Лазаров.

орфей

Наградата "Евридика" за най-добро любовно стихотворение от фестивала си поделиха Никол Бариер (Франция) и Джузепе Наполитано (Италия). Призовете им - изящни статуетки и дипломи бяха връчени от кмета на район Южен в Пловдив г-н Борислав Инчев и ръководителя на проекта Международен фестивал на поезията "Орфей" - Пловдив 2018 доц. д-р Елка Димитрова.

Двете награди от Писателския форум на тема "Фигурата на Орфей - между мита и мига", проведен в рамките на фестивала отнесоха Лор Камбо (Фланция) и Елена Диварова (България). Призовете им връчи директорът на фестивала Антон Баев. Есетата и стихотворенията от писателския форум предстои да бъдат издадени в билингва книга до края на май.

Всички творби на участниците в "Орфей" - Пловдив 2018 на роден език, в български и английски превод може да четете на многоезичната платформа на фестивала www.orpheus-plovdiv.eu

До скоро,

Виктория