Пловдив не е 2019, 2019 е Пловдив! Избрана

Написана от

На 12 януари Пловдив официално стана Европейска столица на културата! 

Много преди откриващото събитие започна да се пише, по време на него продължи да се пише, след него също се писа - много, много, много се изписа за ЕСК: the good, the bad and the ugly, the ugly, the ugly… 

Не случайно онлайн се натъкваш повече на критика, отколкото на позитивизъм. Обаче критиката може да е хейт, може и да е градивна - е, вие може да прецените какво четохте през изминалите дни - лесно е да гледаш отстрани :) I’m so over it.

plovdiv2019 3

Нарочно отлагах тази публикация почти седмица. 

Не исках да е новина. Не исках да е поредната статия, през която да scroll-неш набързо в социалните. Не исках да е мнение за откриващото събитие. 

Исках да е нещо различно - понеже Пловдив е различен! 

Защо? - може би ще попиташ.

Лесно е да ти обясня - Пловдив е култура, винаги е бил. И ако до преди няколко години един определен кръг от хора го знаеха, усещаха и преживяваха, то от тогава насам този кръг се разширяваше все повече и повече. Докато границите на града не бяха достатъчни.

От малка имам привилегията да надничам зад завесата на този кръг - още оттогава, когато беше миниатюрен и отсяваше аудиторията си. 

Дори тогава, макар и неосъзнато, усещах, че Пловдив е различен - може би заради АРТа, който живееше у хората, които срещах по премиери на книги, по концерти, театри, изложби. 

Дали беше заразен? 

Може би - сега е навсякъде - при кого е естествен, при кого е манипулиран, при кого пък е направо помпозен - но го има, него - АРТ-а или онова себеусещане за различност от всичко останало, понеже някак си има защо да бъдеш различен, понеже дори да си, знаеш, че ще бъдеш приет и понеже поради някаква причина различността сплотява. Особено когато тази същата различност е естествена и неподправена - онази, която не фабрикуваш за себе си, защото е модерно, а тази, от която не можеш да избягаш - тя е Пловдив и всичките му цветове!

plovdiv2019

Може би е заради вековната история на града - обгръща те и те оставя пропит от архетипите на поколенията.

Може би е заради хълмовете - събирайки енергията на небето, ти просто си там - живеещ и усещащ.

Може би е заради новото - уникалната симбиоза на антично и модерно - нещо, което трудно можеш да откриеш другаде.

А може би е заради всичко заедно, понеже Пловдив винаги е бил “заедно” - съвкупност от култури, етноси, традиции и… магия.

Пловдив не е 2019. Понеже Пловдив е вечен. Просто 2019 е посветена на Пловдив. Понеже го заслужава. Понеже ние го заслужаваме :)

До скоро,

Виктория

Снимки: Арсен Николов

Локация: Пловдив, България

 

People in this conversation

Leave your comments

Post comment as a guest

0

Comments (2)

  • Дима Политова - Съюз на независимите писатели

    ...онова усещане за различност - има го, различията са съдба. Жестоко е в такъв ден да водиш битка - прегрява чувството, пръска се и се плъзва самотно авеню. Оказа се, че различните не са самотници, а различността им е неподправена, естествена и обединени ЗАЕДНО ще пишат своята
    лента -2019 е Пловдив...

  • Василка Беева

    Няма дя каментирам написаното, защото то трябва да се прочете, за да навлезеш в дълбочината на мислите и чувствата на пишещата. Ще отбележа, че Виктория е успяла да предаде същественото с много елегантен стил и език. Да, Пловдив е магия, но само за тези, които могат да я открият, за тези, които не са обременени от желание да мразят и отричат всичко, гледайки от тясната си капандура. Браво на Вики! А снимките са брилянтни и подбрани със същия вкус и око на авторката.