Печат на тази страница

One day getaway Избрана

Написана от

Здравейте,

В горещините на града всеки се нуждае от малко презареждане, особено ако сте в град като Пловдив и се пържите на ежедневните 37 - 38 градуса… Понеже през първата половина от август задачите при мен са повече от свободното време, няма как да избягам на почивка за повече от ден.

А къде да избягам едва за няколко часа?

Къде по-добре от някъде в планината, някъде, където термометрите показват поне 5 градуса надолу :) За мое щастие (пък и на всички, които живеят в Пловдив или някъде наблизо) местоположението на града позволява бързо стигане до по-хладни места… и то в няколко посоки!

IMG 3098

А защо е добре да отделяте поне един следобед в седмицата за разтоварване? Защото дори да си мислите, че нямате нужда от почивка, едно отделяне от рутината ще ви презареди с нови сили, нови идеи и поне малко ентусиазъм (колкото и да е трудно да сме ентусиазирани през лятото) през следващите дни!

Тази седмица с Арсен си подарихме one day getaway в Средна гора и то в същинската й част (поне според уикипедия). Пътят към Панагюрище ни е добре познат заради семейството на моята половинка и заради честите ни приключения там :)  Под приключения не си представяйте нещо супер вълнуващо, защото всеки път, когато тръгваме да изкачваме някой връх, аз се отказам около средата :D Но все някога ще стигнем до горе…

По-малко от час от Пловдив ви дели от местността на съкровищата, което прави дестинацията идеална за еднодневно пътуване (горе-долу същото разстояние се пада и от София)!

Макар градчето да е супер приветливо и страхотно за разходки, завихме наляво към село Баня, където всеки път ни примамват минералните басейни, заобиколени от планински гледки!

IMG 3102

И двамата имахме нужда точно от това: мързелив ден на слънце и в топла вода… Най-важните неща за една такава релаксация са ясни - бански, кърпа, джапанки, слънчеви очила, интересна книга и малко слънцезащитни продукти (за защита от слънцето тази година се доверявам на La Roche-Posay и тяхната серия Anthelios)! Дори и за един ден, почивката може да бъде пълноценна, когато вие си я направите такава ;)

IMG 3100

Моят ден беше напълно ползотворен след няколко дължини в басейна и след дочитането на Harry Potter and the Cursed Child

Ако не сте разбрали, че преди около седмица излезе последната книга от поредицата за Harry Potter, то сигурно не следите никакви новини (току-що се опитах да ви кажа по най-милия начин, че сигурно живеете под някой камък :D). Книгата всъщност представлява пиеса, разделена в две части, които се играят в Лондон. 

Ако следите блога от известно време, може би знаете, че когато ви разказвам за филм или книга, се опитвам да бъда максимално обрана и да не издавам никакви спойлери (напълно обратното на това, което по принцип правя, когато си говоря за такива неща с мои приятели!). Ще се опитам и сега да не издам кой знае какво, но ако все пак не искате да знаете нищо преди да прочетете книгата, по-добре да пропуснете следващите редове ;)

Различният формат на книгата на мен ми допадна много - може би защото описанията не са ми любима част в книгите, а в пиесите те са сведени до минимум. Честно казано началото на книгата не ме грабна - започвайки с епилога от Harry Potter and the Deathly Hallows, си помислих, че сюжетът ще задълбае в коловозите от предишните истории. 

Обаче историята пое различна посока - този път Хари, Рон и Хармаяни не бяха движещата сила. Главните персонажи се оказаха Албус (синът на Хари) и Скорпиус (синът на Драко) - приятели и съученици от един и същи дом… познайте от кой (spoiler alert: не е Грифиндор)! Двамата са коренно различни от бащите си, което се явява причината за известни неразбирателства между поколенията - тези между Хари и Албус са показани на преден план и се стават причината за приключението, което задвижва цялата книга. 

IMG 3103

Първата част определено не успя да ме грабне от началото, но бях сигурна, че ще се случи нещо интересно, което няма да ме остави разочарована. И това се случи!

Финалът на първата част ме остави на нокти и в състояние, в което не можех да оставя четивото, докато не разбера как ще се развие нататък!

Няма да задълбавам в подробности, но историята се завървя по ефектен начин, по който успя да се върне към едни от най-запомнящите се моменти от 7-те предишни книги, успя да накара читателите да харесат новите герои, както и всеки да си спомни защо е харесвал или не вече порастналите магьосници, успя да постави акцент върху родителството и проблемите, които родителите имат с децата си, и успя да създаде един поетичен финал, заради който по-сантименталните може да проронят някоя друга сълза ;)

За няколко часа бях потънала в света на магията и когато прочетох финалните думи от книгата, се върнах в настоящето… Където детската глъчка и плискането във водата се чуваха фоново, а слънцето ту се показваше и ту се скриваше зад някой друг пухкав облак.

IMG 3099

От такива дни имаме нужда понякога - дни, в които посвещаваме цялото си време на себе си и любимите си неща - за мен този път това бяха часовете, прекарани с любимия човек, слънце, вода и Harry Potter :) 

 

До скоро, 

Виктория

Локация: Баня, България