090

Здравейте!

Около седмица след премиерата на Suicide Squad успях да се скрия от всякакви ревюта, критики и спойлери в интернет, за да мога да гледам филма, лишена от всякакви предразсъдъци. И успях. А сега ще ви разкажа за моето мнение за него… и ще има спойлери!

Може би е странно, че посвещавам цяла публикация на един филм, но аз го очаквах от първия момент, в който обявиха, че започват снимки. И познайте – имам какво да кажа след като го гледах 😉

Междудругото Бартман би бил страхотен герой, не мислите ли 😉

Да започнем с малко предистория – не, няма да ви въвеждам в света на DC, а само в това, което се случва в момента в киноиндустрията в Холивуд. Дори да не сте фенове на филмите за супергерои, няма как да не сте забелязали, че такива излизат поне по няколко през годината. Факт е, че филмите, които правят по комикси, винаги са привличали определен тип аудитория, но това рязко се промени през последните няколко години. 

Двете големи издателства DC и Marvel започнаха да екранизират и реекранизират своите герои, като превърнаха историите си в по-достъпни за хората, които не четат комиксите. Може би това, че Marvel направиха първата крачка към новата ера на филмите за супергерои им спечели няколко хода пред DC, но за мен това не е обяснение защо критиците винаги оплюват DC и възхваляват Marvel. 

Двете вселени са съвсем различни една от друга, това се усеща и по емоционалния тон на сюжетите. Marvel имат далеч по-оптимистични истории, които са далеч по-подходящи за деца от по-тъмните сценарии на DC (в които обаче чарът е нещо, което поне на мен винаги ми прави впечатление… и макар това, което ще кажа, да звучи налудничаво за някои, пак ще го заявя: Green Lantern беше страхотен филм въпреки смазващите го критики!). 

Тази година Marvel оцелиха в десетката със своя забавен Deadpool, който се превърна в любим филм на хиляди хора. Като опонент на Deadpool беше спряган Suicide Squad, за който очакванията бяха повече от големи. За съжаление критиците смазаха филма с нечувано ниски рейтинги и ужасни ревюта (най-честите съпоставки между Suicide Squad бяха правени с Deadpool и Guardians of the Galaxy). Лошите ревюта предизвикаха дори петиция от фенове, която имаше за цел да затвори Rotten Tomatoes (един от най-известните сайтове за филмова критика)! 

Може би се досещате защо избягвах всякаква информация за филма онлайн – дори критиката да беше положителна, пак не исках да имам очаквания, различни от моите. 

Затова влязох в киносалона без никакви спойлери… само с моите очаквания (които ми подсказваха, че ще ми хареса!). И между другото не бях чела нищо за самата история, по която ще бъде сценария, макар и да знаех кои ще бъдат героите. А както знаете от трейлърите не можем да добием кой знае каква представа за самия филм.

Започването на филма с представянето на супергероите... антигероите ме грабна! А на пръв поглед това е представяне на група ужасни хора и метачовеци, които всъщност са убийци. Те се намират в затвор, от който съвсем скоро ще излязат, но не и по тяхно желание. 

Действието се развива малко след Batman v. Superman, когато човечеството е уплашено за това кой ще бъде следващият Супермен и дали е възможно той да бъде злодей. Правителството се опитва да измисли различни стратегии срещу метачовеците и стига до варианта да използва престъпници като своя армия срещу злото. 

Bad vs Evil е слоганът на продукцията, който показва на 100% какво се случва във филма. 

Целият каст е подбран брилянтно и дори присъствието на Jai Courtney не може да ви подразни! Will Smith в ролята на Дедшот е най-гениалното превъплъщение на актьора – историята на наемния убиец може да разтопи всяко сърце и със сигурност ще го приемете за “добър”, макар че е “лош” 😉 Но като е ли очакванията към Will Smith не бяха толкова големи, както тези към Margot Robbie в ролята на Харли Куин. Макар Харли Куин да е истинска любимка на мнозина, тя е герой, представен единствено в комиксите на DC, точно затова очакванията към Robbie да пресъздаде любимото лошо момиче бяха толкова завишени. Но тя успя да ги достигне и дори да ги задмине! Откачена, непредсказуема и напълно магнетична – така мога да ви опиша Харли… може би затова Жокера се е влюбил в нея 😉 И като стана дума за Жокера – през годините толкова много актьори са пресъздали легендарния образ на злодея и някак си след интерпретацията, която направи Heath Ledger, никой не искаше да даде на Jared Leto да покаже какво може. Мненията за това как се представи той са абсолютно полярни. Според мен Leto пресъздаде един различен Жокер. Жокерът, от която гледна точка никога не сме виждали. Един далеч по-ъндърграунд вариант на персонажа, който на мен ми допадна.  

Останалите антигерои също бяха пресъздадени страхотно, но като че ли техните истории не успяха да се разгърнат така, както тези на Дедшот и Харли Куин (но това е невъзможно да се случи в 2-часов филм). Честно казано, бих гледала по един отделен филм за предисториите на всеки персонаж (може би като изключим Килър Крок, той просто не ме впечатли). 

А какво се случи в самия филм – арестуваните престъпници бяха пуснати на свобода (горе-долу), за да спасят света (разбира се). Но кой злодей ще иска да спаси света – затова им беше поставен ултиматум, че ако избягат или не се подчинят на командира си, ще ги елиминират… Може би сега се досещате от къде идва и Suicide Squad – това просто е една самоубийствена мисия. 

Long story short – бандата успява да спаси света, но начинът, по който го прави, ще ви накара да се смеете, ще искате да бъдете до тях в сцената в бара и ще сте любопитни да научите още много за тях…

Макар критиките за филма да са толкова негативни, за мен Suicide Squad се превърна във фаворит. Щом само 2 часа ми бяха нужни да ме накарат да харесам едни ужасни персонажи, значи режисьорът и сценаристът са си свършили добре работата 😉 Това е един забавен филм, перфектен за лятото, с който ще прекарате страхотни няколко часа в киносалона!

До скоро,

Виктория

 

Снимки: Арсен Николов