bel ami 11

Здравейте,

Театралният фестивал Сцена на кръстопът продължава с пълна сила в града под тепетата! Всяка вечер стотици почитатели на театралното изкуство се събират в Драматичния театър в центъра и се наслаждават на страхотни представления. 

Тази седмица ще ви разкажа за три от тези страхотни постановки! През последните няколко дни успях да гледам Бел Ами, Лунатици и Отело

С Бел Ами се срещнах за първи път в гимназията, когато учехме френска литература в оригинал. Историята ми хареса още тогава, но като че ли не бях доловила ироничните препратки към журналистическата професия. Тях успях да доловя благодарение на постановката на Малък градски театър “Зад канала – София”! Режисьорът Бина Харалаптиева е сътворила нещо вълшебно заедно с великотепните актьори!

Още самото начало те грабва и си казваш “На това му се вика театър!” (поне аз така си казах)… Има нещо много специално в хармонията между актьорите, самия сюжет, декорите и дори костюмите – тази постановка е постигнала златния баланс между всичко това!

bel ami 15

Може би самата идея на Мопасан за женските персонажи (особено този на Натали Валтер) е пресилена, но дамите в представлението успяха да надхвърлят всичките ми очаквания и показаха едни образи, които те карат да се замислиш, да отхвърлиш тази престава за слабия пол като истинска, да се потопиш в историята и да се посмееш на глас (Василена Атанасова беше неотразима)!

bel ami 17

Бел Ами оживя пред очите ми отново след първото ми прочитане на романа преди повече от 5 години! Този път още по-великолепен, по-остроумен и по-прозорлив 🙂 Бих отишла да го гледам отново и отново, но за сега смятам да прелистя отново романа на Мопасан! Единственото, което мога да добавя, е, че целият екип, които седи зад представлението, може само да се радва на овациите от публиката! 

bel ami 9

Няколко дни по-късно отново в Голямата зала на Пловдивската Драма се пренесох в света на актьорите с постановката Лунатици с режисьор Росица Обрешкова!

2

Лунатици е историята на една театрална трупа в Бъфало, Ню Йорк. Приземени далеч от Бродуей, семейство актьори е готово на всичко да слезе от провинциалната сцена и да се изкачи до Холивуд. 

Идеята актьори да играят актьори е страхотна… и дори реално актьорите да не се прехласват в ролите си до такава степен, до каквато го правят лунатиците, хиперболизирането на професията е актрактивно и адски смешно! 

5

Динамичността на действието те кара да стоиш в очакване на още и още… А персонажът на Етел (Анна Петрова) може да те накара да пляскаш по средата на някоя сцена.. ей така, просто защото не може да не го направиш!

1

Ако искате да се посмеете от сърце, ви съветвам да посетите следващото представление във вашия град 😉 

Началото на седмицата за мен започна с Отело, режисиран от Иван Урумов. Преди да ви разкажа за самата постановка искам само да вмъкна, че аз обожавам Шекспир и макар неговите трагедии да не са по вкуса на всеки, аз им се наслаждавам на пълни обороти 🙂

INDEX14471508921Otelo

Сега да се върнем към представлението на театър “Българска армия” – Шекспировата история е представена по един различен начин, който ме впечатли! Тежкият реквизит, който бихме очаквали от подобна пиеса, е заменен с минималистика: без декори, с изцяло изчистени костюми, решени в бяло и кафяво и еднакви за мъжете и жените, и с ефектни светлини и музика, които от своя страна отвеждат самото действие в друго измерение! 

Минималистиката на постановката оставя актьорите да изнесат на плещите си Отело… а те го направиха адски добре! В представление по Шекспир актьорската игра е толкова важна – от нея зависи дали зрителят ще хареса историята или не, а актьорският състав на тази версия на Отело беше просто перфектен! Дори сценичните боеве бяха като танц – елегантни и в същото време не изглеждаха съвсем нереалистични 🙂

20151117 0036

Според мен магията при трагедиите е в емоционалостта и монолозите на персонажите: е, тази магия успя да се осъществи в понеделник в Драматичния театър!

Магията на Шекспировите герои ще продължи и тази вечер на Сцена на кръстопът с Хамлет, представен от британската трупа THE FESTIVAL PLAYERS THЕATRE COMPANY, а аз ще ви разкажа за последните представления от театралния фестивал съвсем скоро…

До скоро,

Виктория

 

Снимки от постановките: Сцена на кръстопът