DSC 6289

Здравейте,

20-тото издание на театралния фестивал Сцена на кръстопът приключи този петък с представлението Анна Каренина, което за първи път се играе на българска сцена! Но преди да ви разкажа за него, ще ви разкажа и за другата постановка, която гледах преди няколко дни 🙂

На 21-ви септември на Голямата сцена на Драматичния театър се качи британският театър Тhe Festival Players Theater Company с брилянтното си представяне на вечната трагедия по Шекспир Хамлет!

190L 9

Точно тази пиеса е огромно предизвикателство заради популярността си и множеството й интерпретации, които сме гледали – някои на големия екран, други на малкия и трети в театрите. Текстът на Шекспир е изключително въздействащ, затова представянето му на сцена изисква истинска смелост!

Трупата от Острова представи на пловдивката публика едно изключително преживяване, което успя да докосне сърцата на почитателите на трагедията. Знаете ли, за първи път гледам чужд театър на живо и бях сигурна, че ще ми бъде интересно, но истината е, че “интерес” дори не се доближава до това, което изпитах!

189L 9

Преди няколко дни ви споделих, че аз харесвам текстовете на Шекспир, а може би пропуснах да ви кажа, че предпочитам да ги чета в оригинал 🙂 Затова да гледам Хамлет, представен от англичани, беше нещо страхотно – не искам да кажа нищо лошо за българските преводи, но всеки автор си има специфика в езика, който използва, а спецификата при Шекспир е може би точно това, което го отличава от всички други и го прави толкова уникален!

Другото, което ви споделих преди няколко дни, беше това, че произведенията на Шекспир се отличават със своята емоционалност – е, тази емоционалност и оригиналните думи на автора бяха представени по изумителен начин от британския театър!

192L 9

Емоцията, с която актьорите бяха заредени, се предаваше във въздуха – нямаше как да не я усетиш (мисля, че дори хората, които разчитаха изцяло на субтитрите, я усетиха)! Класическо беше изпълнението на Хамлет от Тhe Festival Players Theater Company, а тази пиеса изисква точно такъв тип представяне поне според мен 🙂

И последно ми се иска да добавя няколко думи за актьора, който изигра Хамлет. Нали знаете, че когато четете нещо, винаги си представяте героите по определен начин. Е, аз никога не съм си представяла Хамлет по начина, по който изглеждаше актьора, който беше в тази роля, обаче един артист трябва да може да те накара да промениш представата си за персонажа и да повярваш, че той е това, което трябва да бъде героят! Ами, още с първите си реплики Benjamin Way успя да се превъплъти в Хамлет и това беше просто безспорно!

191L 9

Точно обратното се получи в постановката Анна Каренина на Театър София. Романът на Толстой се драматизира за първи път у нас и представлението, което беше финално за Сцена на кръстопът тази година, беше премиера. Драматизацията и режисурата на Николай Поляков надминаха очакванията ми, но това за съжаление не беше достатъчно. 

13443119 10154369463029548 949803523720244026 o

Силните персонажи, които Толстой сътворява, са толкова комплицирани и техният емоционален свят е толкова богат, че дори най-малките роли в представлението са голямо предизвикателство за всеки актьор. И макар да съм чела романа преди повече от 5 години, няма как да забравя това, което съм си представяла като персонажи… Театър София беше на светлинни години от него.

Прекрасни декори, ефектни костюми, красива хореография и липса на каквато и да е емоционалност… сякаш самите актьори не можеха да разберат терзанията на своите герои.

13322165 10154328282359548 3885284176061499113 n

Беше ми адски интересно да видя как над 800 страници ще успеят да се вместят в по-малко от 3 часов спектакъл. И бях наистина впечатлена от лекотата, с която сцените следваха една след друга. Но смятам, че един зрител, който не се е докосвал до света на Анна Каренина, не би успял да разбере нейната лична драма, нейния емоционален свят, в които бушуват толкова много Аз-ове… Всъщност ако не бях чела книгата, щях да изляза от театъра с мисълта, че това е една повърхностна история за изневяра… а това далеч не е така!

Искаше ми се 20-тата Сцена на кръстопът да завърши с един перфектен спектакъл на любим роман за мнозина, искаше ми се да съм впечатлена от историята, която обиквах с прочитането на страница след страница, искаше ми се дори да поплача с Анна, както съм плакала, докато четях книгата. 

DSC 6173

Обаче не, може би следващия път – ако сцената не пламне отново… Да не би хората в театъра да имат deathwish? Как може актьорите в постановката да палят пура след пура и цигара след цигара??? Нима забравиха, че до скоро Голямата зала беше в ремонт след пожар, причинен от цигара?! Или просто имат някакво странно желание да превръщат публиката в пасивен пушач… Not cool

Ако това беше начин да се пренесем в епохата на романа, то това не се получи. Но със сигурност допринесе за покашлянията в залата. 

За щастие пурите на Облонски и цигарите на Вронски не причиниха поредния пожар в Пловдив, но нека не си насилваме късмета 😉 

 

До скоро,

Виктория

 

Главна снимка: Екатерина Костова

Снимки Хамлет: Сцена на кръстопът

Снимки Анна Каренина: Театър София