стрейндж

Здравейте!

Преди броени дни на големия екран се появи дългоочкаваният Doctor Strange или последната екранизирана версия на комикс по Marvel. Нямам търпение да споделя всичко за филма без да издавам кой знае какво от сюжета 😉

За мен това е филма на годината: Бенедикт Къмбърбач в ролята на супергерой… от това няма накъде повече! 

Oчаквах Doctor Strange от момента, в който обявиха актьорския състав. Бях още по-ентусиазирана с появата на първия трейлър… Буквално броях месеците, седмиците и дните до премиерата: просто нямах никакво търпение да гледам продукцията! Най-накрая ноември дойде, а с него и Doctor Strange

А кой е той и как се връзва във Вселената на Marvel?

Доктор Стивън Стрейндж е брилянтен неврохирург, който обаче освен това е и адски арогантен, до болка егоцентричен и си пада нарцистична натура. Може би качествата му ще ви напомнят за Тони Старк a.k.a. Iron Man – да, ама не – Стивън Стрейндж е далеч по-комплексен. Всъщност едно от интересните неща във филма е това, че същността на героя се разгръща във времето. Той се променя пред очите ни, както се променят хората в действителния свят. 

Блестящата му кариера бързо стига до своя край заради нещастен случай, който осакатява Стрейндж и го лишава от най-важното за него: работата му. 

И какво следва?

Следва всичко възможно, за да си върне стария живот. За него е немислимо да продължи така: а начинът, по който са показани терзанията на Стрейндж, е просто страхотен!

Той е отчаян от съвременната медицина и неспособността й да го възстанови – това го кара да предприеме пътешествие до Непал с последните си пари. Там той намира последната си надежда. 

Пред него се разкрива един съвсем различен свят. Свят, в който духовното съществува. Свят, в който трябва да повярваш. Но все пак: свят, в който има wifi 😉 

Marvel най-накрая се престрашиха да направят огоромна крачка с добавянето на магията в своите продукции. И точно това направи Doctor Strange толкова специално преживяване! Магията винаги е била печеливш мотив във фентъзи света, но не толкова в този на супергероите. Обаче Доктор Стрейндж ще разбие тази закономерност, сигурна съм. Визуалните предизвикателства наистина са това, което кара зрителя да се влюби във филма. Те и тънкия хумор, който няма как да не ви разсмее. 

Да, преструктурирането на реалността наистина напомня за Inception, обаче има ли нещо лошо в това? 😉 А левитиращата пелерина беше представена по супер ефектен начин, който няма как да забравите!

Самата магия във филма е различна от магията в други продукции. Тук магическото е обяснено по определен начин, който те кара да повярваш! 

А сега идва и моят въпрос: факт е, че на Доктор Стрейндж може да му повярвате, че е овладял магията, а на мен дали ще ми повярвате… Все пак с Арсен доста си поиграхме за тези снимки 😉

Връщам се отново към продукцията:

Животът на един арогантен човек, който е в същото време безупречен лекар, се преобръща на 180 градуса и той се изправя пред съвсем различни житейски дилеми. Интересно е това, че всъщност режисьорът е избрал да остави зрителя да прецени сам колко време му е нужно на Стрейндж да се научи на новия начин на живот. 

Добро и зло, магия и реалност, време и безвремие: тези противоположности се сблъскват, сливат се и се отблъскат в света на Doctor Strange. Той се превръща в един от пазителите на света и го прави с такава лекота, че всъщност си казваш: по дяволите, Avengers не могат да го достигнат никога 😀

Това, което направи филма за поредния супергерой различен от всеки друг, беше ефектната развръзка. Понякога не е нужно да има огромна битка, множество експлозии или море от кръв, за да победиш. Понякога, само понякога, умът е това, което печели! И няма как да не направя тази препратка: Dormamu, I’ve come to bargain (ако сте гледали филма, ще се засмеете ;)).

Може би знаете, че продукциите на Marvel винаги завършват с тийзъри за следващите им филми. Е, Doctor Strange завърши с 2, затова, останете до самия край на надписите, за да разберете къде ще видим най-скоро Доктор Стивън Стрейндж и кой ще бъде злодеят в Doctor Strange 2 – ще се изненадате, ако не сте чели комиксите и не сте гледали скоро Screen Junkies 🙂 

Но преди да стигнем до бъдещите проекти с Doctor Strange: отворете съзнанието си и повярвайте…

До скоро,

Виктория

 

Снимки: Арсен Николов