007 2

Здравейте!

Ако през последната седмица сте се докосвали до социални мрежи, телевизия или някой информационен сайт, където споделят новини около новите филмови заглавия, то със сигурност сте наясно, че вече може да гледате на голям екран Fantastic Beasts and Where to Find Them!

Факт е, че франчайз филмите винаги са напомпвани заради феновете, обаче когато става въпрос за филм от света на Хари Потър (след като всички части на сагата бяха филмирани), то excitement нивото скача до небето… наистина!

И преди да ви разкажа защо трябва да гледате новия филм от магическия свят на Дж. К. Роулинг, ще ви припомня, че първата книга от серията за Хари Потър излезе на български език преди 15 години, същата година излезе и филма по нея! И като се върна назад в годините, всъщност Хари Потър беше навсякъде, когато бях дете. Може би точно моите връстници израстнаха с поредицата (все пак това бяха едни от първите книги, които прочетохме!). 

Хари Потър се превърна в същинска обсесия за мнозина дори у нас, макар километричните опашки за всяка нова книга и филм да не можеха да се сравнят с тези във Великобритания.

Знаете ли, Хари Потър не е просто книга или филм – това е цяла Вселена, с която порастнаха толкова много хора. Магията успя да се пренесе в реалността на почти всяко дете – някои се превърнаха в заклети фенове, други бяха по-умерени и просто имаха афинитет към поредицата, а за една малка част от децата се оказа, че това не е техния жанр. Но Хари Потър не се превърна в любима поредица само на малките, редица възрастни прочитаха книгите дори преди децата си!

Преди 5 години сагата Хари Потър приключи с филмирането на втората част от последната книга. Но това по никакъв начин не накара магическият свят да умре. Напротив, оттогава насам хиляди фенове се събират и си правят филмови маратони, а препрочитането на 7-те книги е ежедневие за други.

Но все пак магическият свят болезнено се нуждаеше от reboot. След излизането на 8-мата книга от поредицата по-рано тази година (която е сценарий за театрално представление) ясно се видя, че феновете на Потър са жадни за още магия. 

Точно заради това очакванията за приходите от Fantastic Beasts and Where to Find Them се очакваше да бъдат огромни. Но нека не си говорим за приходи, а за самата продукция…

Когато обявиха, че ще снимат този филм, аз не знаех нищо за историята. Дани (моя приятелка и заклет фен на Хари Потър) ми беше споменала, че книгата Fantastic Beasts and Where to Find Them е по-скоро наръчник и всъщност в нея няма storyline. Това може би беше причината за това филмът да бъде така очакван. Просто никой не знаеше какво ще представлява!

Успях да гледам филма в деня на премиерата и не мога да отрека, че сърцето ми прескочи с началните надписи и познатата мелодия от Хари Потър 🙂 Познати бяха още много неща в продукцията: освен магията, може да забележите символа на Даровете на Смъртта, имената на някои от персонажите в Хари Потър (както и някои от техните предшественици) и още елементи, заради които ще ви връхлети една неочаквана носталгия.

Сюжетът на Fantastic Beasts and Where to Find Them ни пренася в 20те години на миналия век (много по-рано от действието в Хари Потър). Главният герой, изигран от Еди Редмейн, е британец, който току-що пристига в Америка с куфарче, пълно с фантастични животни. 

Обстановката в Ню Йорк е напрегната за магическото общество, а пристигането на Нют Скамандър не улеснява ситуацията. Напротив, загубата на куфарчето му става причината част от фантастичните животни да излязат в света на мъгълите (или немагьосниците, както им казват в САЩ). 

Приключението, което Скамандър предизвиква неволно, остава най-запомнящо се за Ковалски: мъгъл, който се оказва на правилното място в правилното време… или по-скоро обратното 😀 Мъгъл, който се превръща в приятел на магьосници и мъгъл, който ще ви спечели на своя страна!

Всъщност Ковалски, изигран от Дан Фоглър, е истинската сензация във Fantastic Beasts and Where to Find Them! Актьорската му игра направи продукцията забавна, оригинална и истински магическа!

Колин Фарел в лицето на Грейвс беше страхотен злодей, а мини ролята на Джони Деп беше черешката на тортата 🙂

Моята черешка на тортата тази седмица пък беше фантастичното животно, с което направихме снимките за днес – неговото име е Пуфи и той е едно необикновено коте с особен характер! А къде го намерих: често го намирам търкалящ се на двора на вилата, той е домашният любимец на едни страхотни съседи извън града 😉

И понеже ви обещах, че ще ви кажа защо трябва да гледате филма и ако не съм ви убедила до сега, просто ще синтезирам това, че Fantastic Beasts and Where to Find Them е още един повод да направим нашата Вселена малко по-магическа. А кой не иска точно това 😉

До скоро,

Виктория

 

 Снимки: Арсен Николов