10396293 10205511935267442 8065033898695800288 n

Здравейте,

Ден след ежегодния бум на продажбата на рози си оставаме на любовна вълна. Само че днес ще ви представя любовта в нейната научна светлина – ще ви запозная с известните 7 умения за успешна връзка според Робърт Епщайн

Може би се чудите кой е Епщайн и защо той да ви учи как да водите връзката си. Ето няколко думи за създателя на модела на връзките. 

Робърт Епщайн е американски психолог, преподавател, автор и журналист. Най-отличаващите се акценти в биографията му са доктората от Харвард и позицията на главен редактор в Psychology Today (най-мащабния уебсайт за психологически статии).

Американският психолог разработва модел, в който поставя ударение върху 7-те умения, които трябва да усвоим, за да имаме успешна връзка, а днес аз ще ви споделя как аз си обяснявам защо е избрал точно тези 7 умения. 

Комуникация

За никого не е тайна, че ключът в отношенията между хората е именно комуникацията. В това число влизат отношенията с родителите, приятелите, колегите, както и с половинката. Разковничето, обаче, се състои в умението да слушаш, да споделяш мислите си и да знаеш как да реагираш. 

На пръв поглед това са неща, които правим всеки ден и то постоянно. Но всъщност помислете дали наистина слушате, дали наистина споделяте и как реагирате на това, което ви казва отсрещният. Най-честите конфликти се раждат, точно защото се губи връзката между това, което казва единият и това, което разбира другият. 

Разрешаване на конфликти.

И като стана въпрос за конфликти – не можем да живеем без тях (представяте ли си колко би било скучно, ако винаги сте съгласни с думите и действията на хората около вас), но трябва да се научим и как да ги разрешаваме. 

Истина е, че всеки човек има свой стил за разрешаване на конфликти. Истина е и че той не винаги е ефективен. Друга истина е и че понякога причината за един конфликт се измества някак си естествено в процеса на обсъждането му (нека кажем обсъждане, макар че трудно може да се определи по този начин). 

За да се разреши един конфликт, хората, които участват в него, трябва да са готови да изслушат другата страна, да бъдат готови да се извинят или да простят и най-важното: да останат в настоящето и в темата на конфликта (а не да се връщат на “ти какво направи преди 5 месеца или преди 10 години…”. Това за 5-те месеца или за 10-те години е нещо съвсем различно, върху такива проблеми има да се работи далеч по-дълго време и в повечето случаи с психолог или психотерапевт – не с врачка, с приятел, който да даде съвет, и не да се потули някъде измежду другото). 

Познаване на партньора.

Човекът до теб не може да бъде отворена книга. И в това няма нищо лошо, но винаги трябва да се стремим да познаваме другия и да не спираме да го опознаваме отново и отново, дори ако сме заедно от много време. Човек се променя постоянно. 

Трябва да знаете как да се забавлявате заедно, да знаете какво прави другия щастлив, какво харесва и какво не, какво желае и за какво мечтае. Когато човек говори с половинката си за тези съкровени за него неща, той се чувства значим, че някой наистина се интересува от него, а да се чувстваш значим е едно от най-важните неща! 

Житейски умения. 

По сватбите във филмите казват “in good times and bad” и в това има голяма доза истина, дори във връзките без брак. Менажирането на финансите, хранителния режим, спортуването и дори професионалното направление са части от действителността, които трябва да умеем да управляваме. Част от конфликтите между двойките често са на базата на трудности в точно тези житейски умения. Да, вярно е, че възникват проблеми, базирани върху тези аспекти на живота, но е много важно другият да умее да бъде подкрепящ и дори стимулиращ. А по-острите реакции в такъв момент могат да бъдат експлозивни и да нанесат непоправими щети, точно затова трябва да умеем и да се контролираме. 

1011629 10201793461267916 232413607 n

Самоуправнение. 

Едното естествено води до другото – от контрола към самоуправлението. Никой не обича да изглежда слаб пред половинката си (или пред когото и да било), но много по-здравословно е да знаеш силите и слабостите си и да ги приемаш, вместо да се правиш на Супермен 🙂 

Секс и романтика. 

Няма нищо по-съкровено от интимността между партньорите, но тук не става въпрос само за физическа интимност, а и за емоционална. Двата аспекта на интимността са в основата на здравата връзка и не бива да се пренебрегват, защото точно те могат да доведат до дисфункции в отношенията и ако помислите, ще стигнете до извода, че липсата на емоционална интимност може да бъде причина за дисфункция при физическата интимност. А оттам започва една пропаст, която минава през липсата на комуникация или наличието на нездрава комуникация и се стига до тотално безразличие или разпад на самата връзка – помислете кое от двете е по-лошо… 

Управление на стреса. 

Ах, този стрес, за който постоянно чуваме. Всъщност поне 60% от нещата, които говорят за него като феномен са пълни измислици. По-нормално нещо от стрес в ежедневието няма! Проблемите идват от това, че много хора не знаят как да го преработват. Тогава той се превръща в дистрес, който ни вреди. Стресът не е нищо повече от адаптация към промени, затова човек трябва да умее да се адаптира. При едно неуспешно адаптиране към променящата се среда често следва една незряла реакция на “да си го изкараш” върху най-близките, без те дори да разбират какво се е случило. 

7-те златни умения за успешна връзка са колкото лесни, толкова и трудни. Съжалявам, ако моите обяснения са звучали прекалено негативно, но исках да покажа една картина на типичните проблеми във връзките. Рядко се говори за тях точно по Свети Валентин, но нали знаете, че човек трябва да цени и пази това, което има. Затова опитайте да се усъвършенствате в тези 7 умения и не забравяйте, че милите жестове към любимите хора могат да се правят и не само по празници 😉

До скоро, 

Виктория