marmalad2

21-вото издание на Сцена на кръстопът стартира по традиция на 10-ти септември в Драматичен театър Пловдив.

Програмата и тази година е пълна с грабващи заглавия и интересни гости.

Днес ще ги говорим за първите 3 постановки, които дадоха старт на театралния форум.

Тази година Сцената беше открита от Руски Мармалад: Пост Чехов (автор Людмина Улицкая, режисьор: Владимир Гурфинкел) – премиера за Драматичен театър Пловдив.

Един различен поглед върху руската действителност, наситен от неслучване и изгубени идеали.

Руски Мармалад показва едно капсулирано руско семейство, за което личните проблеми са най-важните, а “къщата” не просто е храм, а единствен избор.

Свят, в който работа е мръсна дума, е трудно да намериш себе си, трудно да намериш себе си е и заради живота под един покрив с няколко поколения.

Саркастичните вмятания на уж злободневни сентенции водят към онези мисли, които са така характерни за едно объркано общество… но защо руско, та, текстовете могат лесно да се сбъркат за български.

Макар и преекспонирани, персонажите в Руски Мармалад създават една цветна картина на хората, изпаднали в екзистенциален вакуум.

Онези, които губят смисъл и се залавят за сламка, ей така, за да не се удавят.

В случая тази сламка е къщата на предела на разруха, която е същинска метафора за упадъка на ценностите на това руско семейство.

Понеже кафето и обяда не би трябвало да са лимитите за разговори…

marmalad3

Актьорски състав: Стефан Попов, Маргита Гошева, Анелия Ташева, Добрин Досев, Елена Кабасакалова, Венелин Методиев, Радина Думанян, Милена Георгиева, Красимир Василев и Елена Атанасова. Сценографията и костюмите са от Ирена Ярутис.

Драматичен театър Пловдив тази година е решил да бъде полярен.

Втората им постановка беше съвсем различна по настроение и по светоусещане.

Момчето от последния чин (автор: Хуан Майорга, режисьор: Крис Шарков) ни пренесе в съвремието, което лесно може да бъде нашата реалност.

Камерната зала беше идеална за това представление… точно защото го чувстваш близко. Близко заради героите и близко заради заразителната и някак неясна обърканост.

Може би заглавието би ви подвело, че тук става въпрос за една училищна пиеса.

Да, но не съвсем.

momche2

Фокусът е поставен върху момче на 17 – може би най-трудната възраст, заради периодът на идентификация на личността. А когато тази идентификация е премесена със странности, нещата стават още по-интересни. Може би само когато сме зрители 🙂

Загатнатите проблемни взаимоотношения с бащата и ролята на ментор в лицето на учителя по литература са основата на Момчето от последния чин.

Но оттук само тръгва цялата история.

За изкуството, значението му, границите на взаимоотношенията, на морала и значимостта на човек – постановката ни представя един различен ракурс от случки и гледни точки.

Защото нищо на пръв поглед не е така, както изглежда.

momche3

Зад действието лежи воайорското подсъзнателно желание да знаем какво се случва с другите. И макар моралната цензура да премигва като светофар, понякога любопитството е по-силно.

Едно средностатистическо семейство от средната класа може да се окаже достойно за роман, ако можеш да се вгледаш в личностите зад фасадата. Момчето от последния чин успява да избута моралната границата до предели, зад които можеш да се изгубиш. Но губят ли се героите.. идете на театър и ще разберете 😉

Актьорски състав: Стефан Вълдобрев, Боряна Братоева, Димитър Николов, Димитър Банчев, Симеон Алексиев, Красимира Кузманова

Миналата година аз разбрах едно – ако The Festival Players Theatre Company дойдат отново с постановка в Пловдив, няма да я пропусна, не и след великолепния Хамлет на 20-тата Сцена на кръстопът.

Тази година те се завръщат в града под тепетата с Веселите Уиндзорки (режисьор: Майкъл Дайър) – отново от Шекспир и отново великолепни!

windzorki

Интерпретацията отново е класическа с изцяло мъжки актьорски състав. А самите текстове в оригинал нямат нищо общо с който и да е превод!

Комедията по Шекспир успя да влее толкова позитивен заряд в 21-вата Сцена на кръстопът, че на излизане от залата не можеше да видиш човек без усмивка на лицето!

Автентични, забавни и толкова зареждащи бяха Уиндзорките, че бих ги гледала отново и отново, а що се отнася до няколкото музикални изпълнения по Джони Копин – колкото и нелепо да звучи, все още си ги припявам 😉

Актьорски състав: Марк Спригс, Стивън Хорнкасъл, Самюел Грифитс, Конър Рийд, Пол Валънтайн, Уилям Рос-Фосет

*Сцена на кръстопът продължава до 23 септември, може да откриете програмата онлайн или в билетните центрове на Драматичен театър Пловдив.

Снимки от постановките: Драматичен театър Пловдив

*Вижте всички публикации от Сцена на кръстопът в блога 🙂