confidence

Някои казват, че увереността е вродена, други твърдят, че родителите са отговорни за увереността на децата си, а трети мислят, че увереността се гради на база на успехите на всеки.

Притежавате ли онази магнетична увереност, която кара хората да ви се възхищават?

Дори да отговорите “не”, можете да подлъжете околните да си мислят, че я носите в себе си. Ето как в 5 стъпки…

  1. Походката!

Можеш да разбереш дали човек е уверен в себе си още от походката му. Затова загърбете  мудните крачки и ги заменете с енергична и изправена походка, която крещи “тук съм”.

  1. Езикът на тялото!

Не дръжте ръцете си кръстосани – ако го правите, така поставяте невидима бариера между вас и човека отсреща, което подсъзнателно означава, че предпочитате да не комуникирате с него. И още нещо – сещате ли се за онези притеснителни моменти в учлище, точно преди да ви изпитат, когато кракът ви не може да спре да тактува в синхрон с вашата тревожност – забравете за това, няма нищо по-издаващо, че сте притеснени, от това потропване с крак!

  1. Зрителният контакт!

Да поддържаш очен контакт с човека, с когото говориш, е не само признак на увереност, но и на етикет и заинтересованост. Затова забравете оглеждането на стаята и се съсредоточете върху вашия събеседник!

  1. Усмивката!

Усмивката кара човек да изглежда уверен, дружелюбен, лесно достъпен и по-запомнящ се. Ако ви е трудно да поддържате естествена усмивка, заменете фалшивата с бърза усмивка и естествена експресия – по-добрият вариант от насилената усмивка, която си личи от километри.

  1. Нагласата!

Опитвайте се да не мислите за предишни грешки, които да свалят нивото ви на увереност. Помнете, че всяка грешка е повод за усъвършенстване! Дори най-уверените хора допускат грешки, но това, което ги поддържа уверени в себе си, е тяхната настройка. Те не се страхуват от провала, а го виждат като трамплин нагоре.

5-те стъпки до увереността могат да променят нагласата ви към себе си. А ако в началото ви идва неестествено, може да се сетите за известния афоризъм “fake it till you make it” (на български би звучало нещо подобно на: “прави се, докато не стане”)!

До скоро,

Виктория

Снимки: Арсен Николов