stressless1

Стрес” – може би най-често гугълваната дума. Може би и най-често използваната тема на разговор сред колеги, приятели и в семейството. И със сигурност най-честото извинение.

Всеки говори за него, всеки чете за него и всеки го изпитва по свой собствен начин, но как да се отървем от него?

Най-лесно можем да намалим симптомите с балансиран живот: сън, храна, движение.

И макар да звучи лесно, всъщност се оказва, че далеч не е така.

Понеже 24 часа не са достатъчни за баланс в напрегнатото ежедневие.

Какво да правим тогава?

Има няколко техники, които използвам аз, и които вярвам, че могат да бъдат полезни и на вас 🙂

stressless3

  1. Крачка назад.

Да направиш крачка назад, всъщност, е да се махнеш от стресиращата ситуация: най-лесният и бърз начин да стопиш напрежението. Дори няколко минути могат да бъдат достатъчни, за да се върнете в своето спокойно Аз.

  1. Дишай.

Да, ние дишаме постоянно, но контролираното дишане може да направи чудеса със състоянието ви. Затова не го пренебрегвайте като техника за справяне със стреса.

Дори да не знаете специфични техники на дишане, може просто да поемете няколко дълбоки глътки въздух и да усетите разликата. А ако искате да станете истински “pro” в дихателните практики, може да потърсите класове в града, в който живеете, или да потърсите информация онлайн.

stressless1

  1. Спрей за лице.

Спрейовете за лице са истински хит от няколко години насам, а у нас те също започнаха да се намират изключително лесно.

Може би термалната вода не би повлияла на менталното ви състояние, но ментовата или лавандуловата вода за лице действат супер успокояващо!

  1. Музика.

Музиката действа на сетивата, доказвано е многократно.

Може да промените настроението си с пускане на различна песен.

В случая се нуждаете да забравите за стресова ситуация: може да се доверите на природните звуци от морето или гората, или пък да се обърнете към любими групи, които ви действат успокояващо – за мен това са Anathema и Travis.

  1. Разсейване.

Рисуване, писане, четене, гледане, спорт – намерете си занимание, което да ви действа детоксикиращо. Дали ще бъде нещо активно като разходка или някакъв спорт, или пък нещо пасивно като книга или филм, разсейването на съзнанието от проблематиката на ежедневието е изключително важна за пълноценното ни функциониране, затова губенето на време никога не е просто губене на време 🙂

Надявам се в тези няколко съвета да сте намерили нещо, което да върши работа и на вас!

До скоро,

Виктория

Снимки: Арсен Николов

Локация: Созопол, България