008

Често ни се случва да се запознаваме с нови хора. Може би ежедневно или поне всеки месец. И всеки път в различни ситуации, при различни обстоятелства, в различен контекст.

Аз сред приятели, Аз сред колеги, Аз сред роднини, Аз сред обществото.

И нашето Аз се трансформира според социалната среда.

Но едно винаги е най-важно: да бъдем себе си, а да не слагаме маска, зад която да се крием. Колкото и трудно да е това, всъщност то е изключително важно за нас: за да запазим автентичността на личността си. Понеже тя е най-важна.

И защото всеки иска да направи добро първо впечатление, се опитах да систематизирам 5 стъпки, с които да го правим естествено и непринудено 🙂

  1. Бъди себе си – най-доброто си Аз. 

Няма нищо по-натрапчиво от фалшивата усмивка, wanna be отношението и изкуствения маниер, затова просто забравете за тях и бъдете себе си, най-доброто си Аз – това, което искате да бъде запомнено.

  1. Увереност.

Потните длани, треперещият глас, нервното потропване с крак – всичко това издава притеснение. Притеснение, което се забелязва и не оставя добро впечатление у отсрещните хора. Увереността от друга страна е качество, което е истинска добродетел във всяка социална среда!

  1. Невербалната комуникация.

Дори да не си учил какво означават невербалните знаци, пак можеш да усетиш неизказаните мисли, които изразяваме с невербалното. Затова обръщайте внимание дори на стойката си при запознанство.

  1. Не си център на света!

Да, прочетете го отново – не си център на света! Затова не говори само за себе си, остави и отсрещния да се представи, прояви интерес и задай въпроси – хората се чувстват поласкани, когато някой иска да ги опознае.

  1. Външният вид има значение.

Чували сме го от малки: по дрехите посрещат! И макар това да звучи повърхностно, това е първото, което забелязваме – външният вид. Затова лекият, а не вечерен грим е по-подходящ, а стилът – стилът трябва да отразява Аз-а, но не се развихряйте прекалено 😉

Беше ми приятно, до скоро,

Виктория

Снимка: архив, Арсен Николов