сцена2018 23

След Шекспировия старт на 22-рата Сцена на кръстопът реших да заложа на нещо иронично.

Терапевти, поставен от Сатиричен театър Алеко Константинов и Владлен Александров, ни представи един друг поглед върху самотата и динамиката на запознанството.

Привидно романтичната комедия всъщност разкри нестихващата лавина емоции, съпътстващи самия човек в търсене на половинката.

Неслучайно казват, че в хумора се крие болната истина – точно толкова деликатно беше скрит и смисълът на пиесата,  зад чиято усмихната и на пръв поглед семпла фасада, се вихри истинското значение на това да бъдем значими, обичани и разбрани.

А колегите терапевти – те бяха сатиричният глас на постановката, който проницателно ни показа как не се прави психотерапия – все пак, обаче, точно те ни накараха да се смеем с глас.

Участват: Явор Борисов, София Бобчева, Калин Сърменов, Александра Сърчаджиева, Боян Арсов, Мартин Каров, Ива Радоева.

сцена2018 21

Реших да продължа на проницателна вълна и през втотата седмица на фестивала.

Малък градски театър Зад канала бяха подготвили нещо точно такова.

Пияните от Иван Вирипаев под режисурата на Яров Гърдев ни приближи възможно най-близо до екзистенциализма – онзи, който не можеш да определиш като класически или съвременен, онзи, който е непреходен, вечен.

Дали Бог говори чрез пияните или всички бариери падат в мига на опиянение всеки сам определя, но едно е ясно: щом става дума за истини, Аз-ът трябва да елиминира отговорността си.

Независимо от професията, в нощта всички са равни и точно в нощта всички разкриват своите слабости.

А денят, той може би носи яснота, но до там понякога нямаме очи да погледнем, а предпочитаме да останем в бездната на безпощадните истини и проницателни несполуки, които ни карат да губим рефлексията върху себе си – онази рефлексия, без която можем да усетим сладостта на безотговорността.

Участват: Светлана Янчева, Василена Атанасова, Анастасия Лютова, Христина Караиванова, Весела Бабинова, Луиза Григорова, Владимир Пенев, Герасим Георгиев-Геро, Пенко Господинов, Иван Бърнев, Петър Калчев, Бойко  Кръстанов, Христо Пъдев, Никола Мутафов

сцена2018 24

Ден по-късно в Пловдивската драма младежки театър Николай Бинев игра Петел по пиесата на Майк Бартлет Cock.

Режисурата на Стайко Мурджев ни представи един модерен поглед върху света, в който живеем.

Любовните триъгълници не са това, което са били преди години, днес е нормално да виждаме различното през неговата призма – за да го разбираме.

Петел е една история за загубването на себе си, откриването на ново Аз и страха от това да излезеш извън зоната си на комфорт – онази зона, която те кара да се чуестваш сигурно, защото отвъд нея нищо не е познато, нищо не е планирано и нищо не е ясно.

Въпросът винаги е дали страхът от неизвестното може да надделее над стремежа към щастие – а отговорът, той ни остава безмълвни.

Участват: Михаил Билалов, Бойко Кръстанов, Александър Хаджиангелов, Рая Пеева

*Сцена на кръстопът продължава до 24-ти септември, може да откриете програмата онлайн или в билетните центрове на Драматичен театър Пловдив.

Снимки от постановките: Сцена на кръстопът

Вижте други публикации за Сцена на кръстопът в блога >>