Long time no see или по-точно chat..?

Да кажем просто, че отдавна не съм ъпдейтвала блога.

Но си обещах, че няма да поствам посредствени текстове.

Затова по-добре късно, отколкото глупаво 🙂

И понеже пролетта е най-прекрасният сезон, а тази пролет беше особено специална, реших да се пусна по течението от преживявания, емоции и места.

Докато се обърна, дойде отпускарсия сезон и вместо да мисля за най-близкия плаж, музата взе, че ме връхлетя.

В случая беше кадър, уловен от Арсен, този уикенд на Hills of Rock.

Между другото, ако ви се чете за концертите и ви се гледат уникални снимки- погледнете нашите преживявания от тазгодишния фестивал в Plovdiv-online 😉

Дълго лирическо отклонение…

Та, кадърът, който оглавява и този пост ме вдъхнови.

Всичко е по-хубаво по време на залез слънце.

Дори multitasking-ът, макар и да го отричаме днес 🙂

В последните години навсякъде валят статии, в които дават съвети как да бъдем по-продуктивни, как е по-добре да правим по няколко неща едновременно, как едва ли не животът свършва, ако се фокусираш само върху едно действие и т.н.

Ами всъщност не свършва.

Всъщност започва.

Когато не е нужно да разпределяш вниманието си на повече от едно място, можеш да си позволиш да впрегнеш цялата си енергия в дейността, която извършваш на момента.

Което от своя страна означава:

 1. По-ефективна работа.
 2. По-бързи резултати.
 3. По-добри резултати.
 4. Удовлетвореност, понеже си използвал целия си потенциал.

Multitasking-ът определено ни държи в константен стрес режим, защото трябва отново и отново да се адаптираме към дейностите, които трябва да извършваме.

Колкото и хубаво да е да тренираме издръжливостта си, всъщност подлагаме самите себе си на напрежение, което бихме могли да избегнем.

Решението е лесно и се нарича  приоритизиране.

Но как?

Мисля, че в последните няколко години успях да направя моя лична система за подреждане на приоритети и работи безотказно, затова реших да я споделя 🙂

 1. Направи си списък със задачи
 2. Анализирай сроковете за всяка задача – не казвам “постави”, защото има задачи, чиито срокове може да не бъдат определени, което автоматично намалява важността им да се свършат “днес”.
 3. Подреди задачите по важност и срок
 4. Структурирай си времето – разпредели времето, което можеш да отделиш по задачите. Днес можеш да се занимаваш с 1 или с 10 – върпсът е по колко време ще си дадеш за всяка задача.
 5. Давай си почивка – не препускай от задача в задача, дай си глътка въздух, вода или парченце шоколад измежду задачите 🙂
 6. Описвай до къде си стигнал, когато приключиш с дадена задача за деня – действа мотивиращо, пък и ти напомня докъде си стигнал всеки пък, когато искаш да погледнеш в тефтера или телефона си.
 7. Прави си to do списък всеки ден и прехвърляй неизпълнените задачи за следващия, колкото и да е досадно да ги виждаш отново и отново – ще успяваш да отмяташ изпълненото, а виждайки как отмяташ повечето задачи от дълъг списък е супер удовлетворяващо. Когато прехвърляш задачите, пък, няма как да ги забравиш.

Надявам се да съм била полезна, весело приоритизиране 🙂

До скоро,

Виктория

Снимка: Арсен Николов

Локация: Пловдив, България